Aparatul respirator
Salutare tuturor ! Astazi vă voi prezenta o tema histologica
Aparstul respirator poate fi prezentat ca o totalitate a căilor aeriene , unde aerul ce trece prin ele se încalzeste, se purifica și se umezeste, și porțiunile unde se efectuează schimbul de gaze dintre singe si aer. Din cale aerine face parte traheea. Ea este captusita cu o membrana numita mucoasa, constind din epiteliu pluristratificat ciliat si baza di tesut conjunctiv, in care se afla glande. Apoi urmeaza un semiinel cartilaginos, inchis la peretele posterior printr-un strat de muschi netezi. Statul exterior consta din țesut conjunctiv .
Traheea se ramifica in bronhii mari, iar acestea , la rindul lor, in bronhii mijlocii si bronhii mici. Pe masura ce calibrul bronhiilor se micsoreaza, scade grosimea cartilajului si numarul glandelor, care in bronhiile mici nu se evidentiaza. Epiteliu din aceste segmente isi pierde caracterul pluristratificat, devenind unistratificat, iar in bronhiile terminale ( alveolare) capata un caracter izoprusmatic ( cubic) . Suprafata respiratoare a plaminilor o constituie suprafata bronhiilor alveolare si mai cu seama alveolele.
Peretele alveolar consta dintr-un epiteliu pavimentos ( plat) soecial respirator . Exista citeva tipuri de celule : unele di acestea asigura metabolismul gazos, iar altele participa la producerea unei substante speciale ( glicocalix ) , ce captuseste alveolele pe dinauntru . Alveolele sunt invelite cu niste straturi intermediare, aflate intre doua alveole vecine , trec capilarele sanguine. Pri peretii capilarelorsi ai alveolelor se face schimbul de gaze ( metabolismul gazos ) .
Aceasta a fost tema aparaului respirator din punct de vedere
histologic .
Daca aveti ceva intrebati ,obiecții, propuneri scrie-ți în comentarii .
Dacă va fost utila aceasta informatie nu uita-ți să da-ți ,,LIKE "