Alergia
Salutare tuturor, astazi voi scrie un articol despre alergie sper sa va fiu de folos.
Termenula ,,alergia,, l-a introdus de pediatrul austriac Pierike pentru caracterizarea sensibilitatii sporite a organismului fata de influenta diferitor agenti ai mediului inconjurator.
Alergia este o stare deosebita a organismului la care se pot dezvolta bolile alergice.
In stiinta contemporana substantele capabile de a provoca aceste boli se numesc alergenti. A descrie toate tipurile de alerenti e imposibil. Ne vom opri doar asupra grupelor de baza.
Alegentiide provenienta vegetala [redomina printre alergii. S-a semnalat de mult ca in timpul in inflorii unor plantela unii oamenii apre guturaiul, incep mincarimi de ochi, iar uneori apare si respiratia ingreuiata. Aceste sunt legate de faptul ca polenul ce zboara in aer numereste in caile respiratorii, pe mucoasa nasului si ochilor.
Continutul grauntelui de polen se poate infiltra la unii oameni in singe. sau pot atinge organele imunologice si sa provoace sensibilitatea organismului.
Iarba Ambroza |
Puful plopului |
Cel mai puternic alergen dintre alergentii de polen este polenul ambrozei.
Puful papadiei |
S-a determinat ca puful papadiei , bumbacului, plopului poseda proprietati alegice. Sint numerosi alergenii de provenienta animala; matreata , parul omului si animaleleor, puful si penele, solzii pestilor.
Un mare grup de alergeni a fost detectatprintre bacterii si ciupercile mucegaiului. Ultimele se intilnesc in incaperile umede, in soproane, subsoluri, sub tapetele paretilor umezi, sub dusumea , s.a.m.d.
Alergenii pot nimeri in organism prin tubul digestiv, caile respiratorii, piele si invelisurile mucoase.
Bolile alergenice nu sunt ereditare , insa este posibila transmiterea prin ereditare a predispozitiilor pentru alergie.. Mai des cestea se transmit pe linie materna. Daca unul sau ambii parinti au boli alergice , copilul acestora au mai multe sanse sa devina bolnav de alergie , decit un copil nascut din copil apsolut sanatosi.
Reactiile alergice sint de doua tipuri. Unele se pot dezvolta oarte repede peste 3- 20 min. dupa contactul cu alergenul. Acestea sunt reactiile de tip imediat. Altele survin dupa citeva ore sau zile ( pina la 20) si se numesc reactii de tip intirziat.
La reactiile de tip imediat se refera : socul anafilactic, urticaria, edemul Kwinke, boala serulei.
Socul anafilactic este cea mai groaznica si periculoasa manifestare de tip imediat, Aparitia lui este legata de faptul ca ,,teritoriul,, pe care are loc impinarea alergenilor cu anticorpii nu este localizata, in reactie fiind implicate aproape simultan toate organele si tesuturile.